Portugal & sardientjes: Al eeuwen met elkaar verbonden!Wie ooit in Portugal is geweest, weet hoe belangrijk de sardine is voor de Portugese cultuur. In de zomer op een terras genieten van vers gegrilde sardientjes, samen met batatas a murro (“geslagen aardappelen”) met olijfolie, gegrilde paprika en brood, heerlijk!De sardinha is, samen met de b...
Portugal & sardientjes: Al eeuwen met elkaar verbonden!Wie ooit in Portugal is geweest, weet hoe belangrijk de sardine is voor de Portugese cultuur. In de zomer op een terras genieten van vers gegrilde sardientjes, samen met batatas a murro (“geslagen aardappelen”) met olijfolie, gegrilde paprika en brood, heerlijk!De sardinha is, samen met de bacalhau, een symbool van Portugal. Sardientjes hebben een groot deel van het Portugese volk gevoed en zijn een belangrijk onderwerp in verhalen, liedjes, volksspelen en feesten.De eerste sardine-conservenfabriek werd in 1880 opgericht in de stad Sétubal, om het tekort aan vis in Bretagne aan te vullen. In 1930 haalde Portugal Frankrijk in en werd de grootste producent van vis uit blik. Tegenwoordig zorgt Portugal nog steeds voor ongeveer één derde van de vis die naar de havens wordt gebracht. Het Portugese sardineseizoen loopt van mei tot oktober.Sardines bevatten één van de meest geconcentreerde omega-3-vetzuren, die triglyceriden en cholesterol verlagend zijn. Een blikje sardines van ongeveer 90 gram bevat meer dan 50% van de dagelijkse hoeveelheid van deze belangrijke voedingsstoffen. Sardines hebben bovendien een belangrijke bron aan vitamine B12, vitamine D en fosfor; een belangrijk mineraal voor het versterken van de botten.Hieronder vindt u een selectie van de lekkerste & leukste blikjes sardientjes.
Bom apetite!