Vis uit Blik in een Blik

Hoe alles begon

Het eerste initiatief dat leidde tot de oprichting van conserven werd genomen door de Fransman Nicolas Appert in 1809, als antwoord op de oproep van de Franse regering om voedsel in blik naar het front mee te nemen, tijdens het bewind van Napoleon Bonaparte. De strategie bleek een succes en daardoor kreeg hij toentertijd een prijs van twaalfduizend frank om zijn ideeën in een boek te publiceren. In het begin werden glasverpakkingen gebruikt in plaats van blikjes.

In 1810 wordt het behoudproces door Peter Durand gepatenteerd in het Verenigd Koninkrijk. Een jaar later besluit hij om deze zelfde patent te verkopen aan een bedrijf dat de glazen flessen en kurk voor ijzeren blikken vervangt.

Aanvankelijk werden de blikjes niet door het algemene publiek aangeprezen. Dit door de hoge prijs van de tin, het grote aanbod van vers voedsel en de moeilijkheid om de blikjes open te krijgen. De blikopener werd pas in 1815 ontworpen en tot die tijd moesten de blikjes geopend worden met een hamer en een beitel.

Door een verbetering van het productieproces, hetgeen een aanzienlijke bijdrage leverde tot een vermindering van de kosten, werden de blikken regelmatig gebruikt op schepen tijdens lange ritten. De blikken hebben ook een belangrijke rol gespeeld op verschillende belangrijke momenten uit de geschiedenis, zoals de Eerste Wereldoorlog en de Amerikaanse Burgeroorlog. Conflicten hebben geleid tot de ontwikkeling van verbeterde technieken die later werden gebruikt voor civiele doeleinden.

Portugal en de blikkenwereld 

Portugal heeft een lange traditie in de bereiding van conserven. De eerste conservenfabrieken vestigden zich in dit land in de late negentiende eeuw. De Portugese conservenindustrie bloeide in de volgende decennia, gedurende de twintigste eeuw. In de jaren 1940 was Portugal de grootste exporteur van de wereld op het gebied van vis uit blik. Deze sector ontwikkelde zich exponentieel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Momenteel is Portugal nog steeds een belangrijke producent en exporteur van ingeblikt voedsel en is wereldwijd bekend voor de uitstekende kwaliteit van zijn producten.

Feiten op een rij 

  • Traditionele sector ouder dan 150 jaar 
  • 20 fabrieken in bedrijf met een productie van 58.500 ton ingeblikte vis
  • Arbeidsintensieve-industrie die voornamelijk gebruik maakt van het vrouwelijk geslacht
  • 60% van alle conserven is bestemd voor de externe markten
  • Verwerkt vooral sardines van het soort "Sardina pilchardus (Walbaum)," de tonijn in zijn verschillende soorten en makreel, ook in zijn verschillende soorten.
  • Geen conserveringsmiddelen worden toegevoegd
  • Vis wordt gevangen in het juiste seizoen en in een duurzame manier