HOE DUURZAAM IS DE TONIJN UIT ONZE BLIKJES?

HOE DUURZAAM IS DE TONIJN UIT ONZE BLIKJES?

Hoe duurzaam is de tonijn uit onze blikjes?

De Portugezen hebben een bijzondere intieme relatie met de oceaan. Ze begrijpen als geen andere hoe belangrijk het is om in balans te zijn met de oceaan. Onvoldoende samenwerking met de zee zal een vernietigend effect hebben op hun families en gemeenschappen, wat betekent dat een langetermijnvisie van cruciaal belang is.

Een groot gedeelte van de tonijn uit onze blikjes komt uit de Azoren; de Portugese eilanden. Daar wordt de zogenaamde skipjack tonijn, ook bekend als arctic bonito, gevangen. Deze tonijnsoort is een stuk kleiner dan de witte tonijn en wordt aanzienlijk minder bedreigd dan de andere tonijnsoorten. Ons grootste tonijnmerk (Santa Catarina), gevestigd op het eiland van São Jorge, maakt gebruikt van de ‘pole and line’ (met een hengel) techniek en wordt sinds 1998 door de niet-gouvernementele organisatie Earth Island Institute gecertificeerd als ‘Dolphin Safe’ en sinds 2001 als ‘Friend of the Sea’. Met deze techniek zijn vissers in staat om enkel de juiste vis te vangen, zonder bijvangst van andere vissoorten. In tegenstelling tot wat er gebeurt in de trawlvisserij, beoefend door grote commerciële vloten, wordt de eeuwenoude hengelvisserij techniek beschouwd als milieuvriendelijk. Zelfs Greenpeace erkent dit bedrijf als een van de meest duurzame bedrijven binnen de branche.

Hoe betrouwbaar is het keurmerk MSC?

Volgens Greenpeace zijn de standaarden van dit keurmerk niet streng genoeg. Ook worden zelfs visserijen gecertificeerd met een MSC keurmerk, die Greenpeace zelf niet duurzaam vindt, waardoor het publiek behoorlijk misleid wordt.

Welke blikjes zijn dan wel duurzaam?

Als je tonijn wilt eten, dan is het van belang dat je een blikje kiest waar de skipjack variant in zit en dat er gebruik is gemaakt van de ‘pole and line’ methode. Alleen zo kan gewaarborgd worden dat andere vissoorten niet worden bedreigd door de vangst van tonijn.

24Opmerkingen

Laat een Bericht Achter

* Naam
* Email (Niet Gepubliceerd)
   Website: (Site url withhttp://)
* Opmerking:
Vul de code in